Przepis dostalam od koleżanki - warto sprobować jest pyszny;-)
1 godz. 30 min
Składniki:
1 kg maki
7 dag drożdży
3 łyżki cukru
½ litra wody
1 szklanka mleka
Szczypta soli
Rodzynki, ziarna słonecznika, płatki owsiane, mak, ziarna lnu, otręby, orzechy – dowolnie do wyboru ( według uznania ).
Domowy chlebek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę wsypać do dużej miski, dodać, drożdże wymieszane z cukrem, wodę i mleko. Dokładnie wymieszać. Dodać resztę składników. Wyrobić ciasto.Odstawić do wyrośnięcia 15-20 minut. Piec 1 godzinę w 170°-180°C.
Porady
Ciasto można podzielić na 3 części i każdą z nich upiec w keksowej blaszce.
Komentarze