Domowy groszek ptysiowy

0 (0 ocen)

  • 2 min

Super dodatek do zup zwłaszcza dla najmłodszych niejadków.

  • 2 min

Składniki:

  • -1 szklanka wody,
    - 1/2 kostki margaryny,
    - szczypta soli,
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    - 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej,
    - 3 jajka

Domowy groszek ptysiowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować margarynę z wodą.
  • 2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia wymieszać i dodać do gotującej się margaryny z wodą. Ciągle mieszać. Gotować aż ciasto będzie jednolite i odchodzić od garnka. odstawić do wystygnięcia.
  • 3. Do ciasta wbić 3 jajka i miksować do uzyskania gładkiej masy bez gródków.
    Tak przygotowane ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa. Różnymi końcówkami wyciskamy lub rysujemy dowolne kształty. na wcześniej wysmarowanej margaryną lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
    Pieczemy 10-15 min w 200 °C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy