Domowy kisiel

0 (0 ocen)

  • 15 min

Do Kisielu można dodać ulubione owoce zarówno świeże w porze letniej jak i mrożone zimą. Taki deser bez zbędnych barwników z czystym sumieniem będzie można podać dzieciom.

  • 15 min

Składniki:

  • 2 szklanki owoców świeżych lub mrożonych
    3 szklanki wody
    3 łyżeczki cukru (jeśli lubicie słodszy kisiel można dać więcej cukru)
    3 łyżki mąki ziemniaczanej

Domowy kisiel - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wkładamy umyte owoce. Zalewamy 2-2,5 szklankami zimnej wody, dodajemy cukier i gotujemy około 2 minut.
  • 2. Mąkę ziemniaczaną wsypujemy do 0,5 szklanki wody i mieszamy. Mieszankę wlewamy do gotującego się kompotu, energicznie mieszamy i gotujemy 3-4 minuty. Przelewamy do pucharków lub miseczek opłukanych wcześniej wodą. Ostudzić.

Porady

Jeżeli po zagotowaniu kisiel nie jest dość gęsty, wtedy należy wymieszać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej z niewielką ilością zimnej wody, ponownie dodać do kiśliu i zagotować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy