Domowy kisiel żurawinowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na zdrowy i smaczny deser.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szkl świeżej żurawiny
    1 szkl wody + 1/4 szkl
    5 łyżek cukru trzcinowego
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    1 laska cynamonu
    1 gwiazdka anyżu
    dekoracja: jogurt naturalny, cukier trzcinowy, melisa

Domowy kisiel żurawinowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żurawinę myjemy oraz kroimy każdy owoc na pół. Przekładamy ją do garnka, wlewamy 1 szkl wody, wrzucamy cynamon i anyż i zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 5 minut, aż owoce żurawiny się rozpadną.Wtedy wyjmujemy laskę cynamonu i anyż. Następnie słodzimy owoce cukrem trzcinowym i mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/4 szkl wody i wlewamy do kisielu. Gotujemy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Gorący kisiel żurawinowy przekładamy do pucharków i dekorujemy. Smacznego
    Można dodać więcej cukru-mój kisiel jest lekko kwaśny.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy