Domowy marcepan

0 (0 ocen)

  • 10 min

w niecałe 10 minut

  • 10 min

Składniki:

  • 200 g zmielonych migdałów
    180 g cukru pudru
    kilka kropli aromatu migdałowego
    1-2 łyżki wody

Domowy marcepan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Z początku masa będzie miała konsystencję mokrego piasku, ale po około 5 minutach zrobi się zwarta (migdały mają w sobie dość sporo tłuszczu, który pod wpływem ciepła zacznie się wydzielać). Zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce :)

Porady

Jeżeli chcecie, żeby marcepan był jasnokremowy, musicie zblanszować i obrać migdały. Ja poszłam na łatwiznę i kupiłam już zmielone migdały, niestety okazały się być ze skórką.

Komentarze

Podobne przepisy