Porzeczkowy serniczek

0 (0 ocen)

Pyszny domowy sernik

Składniki:

  • 1/2 dużego opakowania herbatników
    Masa serowa:
    1 kg sera białego zmielonego trzykrotnie lub gotowego w wiaderku
    1 szklanka cukru
    3/4 kostki masła
    1 szklnka porzeczek
    3 opakowania galaretki porzeczkowej
    Wierzch sernika:
    2 opakowania galaretki porzeczkowej

Porzeczkowy serniczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na dnie tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy herbatniki.
    Masa serowa:
    Galaretki rozpuszczamy w garnku lub wysokim pojemniku w 2 1/2 szklanki gorącej wody. Odstawiamy do momentu aż zacznie lekko tężeć. Roztopić masło, wystudzić. Do miski dodać ser, cukier, i masło - zmiksować na puszystą masę. Na koniec dodac porzeczki i galaretki. Jeszcze raz wszystko zmiksować. Na przygotowane wcześniej herbatniki wylać masę serową i wstawić do lodówki na ok. 2 godz. W tym czasie przygotować 2 galaretki zgodnie z przepisem na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. Po 2 godz. wyjąć sernik z lodówki, zalać galaretką i wstawić do lodówki do stężenia galaretki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy