domowy przysmak mięsny

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

świetna alternatywa dla wędlin kupowanych w sklepach.

  • 3 godz.

Składniki:

  • ok. 40 dkg mięsa wieprzowego (łopatka)
    ok. 40 dkg mięsa wieprzowego z szynki
    1 filet drobiowy
    4 ząbki czosnku
    majeranek, sól, pieprz, zioła prowansalskie

Domowy przysmak mięsny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy w grubą kostkę. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami, oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem, dobrze mieszamy. Do wyparzonego szynkowaru wkładamy mięso do 3/4 objętości pojemnika, ubijamy, by wypchać jak najwięcej powietrza.
    Szynkowar wkładamy do wody tak, by linia mięsa była przykryta linią wody. Gotujemy około półtorej godziny.

Porady

Po ugotowaniu szynkowar należy schłodzić w zimnej wodzie, następnie odstawić do lodówki na kilka godzin, by dobrze się zestaliło.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy