Midżurum (mięsny placek)- ormiański przysmak z mielonej wołowiny

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mam super przepis dla wszystkich miłośników potraw z mielonej wołowiny. Midżurum (mięsny placek)- ormiański przysmak z mielonej wołowiny. W Armenii tę potrawę podają w tym samym naczyniu (patelni), w której się ona piecze, z dużą ilością marynowanych warzyw i ormiańskim pieczywem.

  • 35 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400g mielonego mięsa wołowego (polecam zmielić w domu), 3 jajka, 1 pęczek pietruszki, 2-3 łyżki masła klarowanego, sól i pieprz wg smaku

Midżurum (mięsny placek)- ormiański przysmak z mielonej wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, podsmażyć mięso, przełożyć do miski i lekko wystudzić. Umytą i osuszoną pietruszkę drobno posiekać. Jajka rozbełtać z solą i pieprzem, dodać pietruszkę, wymieszać. Do wystudzonego mięsa wlać jajka, wymieszać dokładnie. Naczynie żaroodporne lub patelnie posmarować masłem klarowanym (boki również), wyłożyć farsz, wyrównać i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20-25 minut (do chrupiącej skorki). Podawać z marynowanymi warzywami i pieczywem. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy