Domowy ser topiony z dodatkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Domowy ser topiony z ziołami lub suszonymi pomidorami. Fajny dodatek do pieczywa.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g sera białego tłustego
    1/2 litra mleka
    2 łyżki masła
    1 łyżka octu jabłkowego
    duża szczypta wędzonej soli morskiej
    sól do smaku
    duża szczypta kurkumy
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    Dodatki:
    kminek
    pieprz ziołowy

    Lub:
    przyprawa suszone pomidory z bazylią i czosnkiem

Domowy ser topiony z dodatkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser rozgnieść widelcem, wlać mleko, zagotować, przelać na sitko, odstawić.

    Masło rozpuścić, dodać przyprawy, odsączony ser, ocet, sodę, mieszając chwilę podsmażyć.

    Uformować dowolny kształt, schłodzić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy