Domowy smalczyk z cebulką

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pyszne domowe smarowidło do pajdy chleba najlepiej smakuje z ogórkiem kiszonym...

  • 45 min

Składniki:

  • 80 dag słoniny
    50 dag mięsa mielonego-łopatka
    20 dag boczku
    2 cebule
    1/2 małej główki czosnku
    1/2 łyżeczki oregano
    sól do smaku
    pieprz czarny świeżo mielony do smaku

Domowy smalczyk z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Skwarzymy 1. Lekko zmrożoną słoninkę skrecić przez maszynkę do mięsa i wrzucić do garnka lub szerokiej patelni z grubym dnem,stopić na niewielkim ogniu cały czas mieszając,gdy słonina się wytopi dodajemy zmielony przez maszynkę boczek i skwarzymy mieszając aby się nie przypalił nastepnie wkładamy mięso mielone, i dusimy 10 minut cebulkę siekamy drobniutko a czosnek przeciskamy przez praskę mieszamy wszystko razem i gotujemy jeszcze chwilę, doprawiamy do smaku solą pieprzem i oregano.Zestawiamy z ognia rozlewamy do naczyń najlepiej kamionkowych i odstawiamy na blat. Gdy zacznie tężeć i ostygnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.Rano do świeżego pieczywa mamy najlepsze smarowidło:) Podawać z ogórkami kiszonymi. Jeśli ktoś lubi grubsze skwarki można słoninki nie mielić ani boczku tylko drobno pokroić i wytopić ja lubie gdy smaruje się gładko na chlebku. Smacznego jadła;)

Komentarze

Podobne przepisy