Dorsz o cytrusowej nucie

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Dorsz o cytrusowej nucie jest bardzo delikatny, lekko kwaskowaty. Warta spróbowania propozycja na lekki obiad. Świetnie komponuje się z surówką z czerwonej kapusty

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -50 dag filetów z dorsza
    -1 szkl. mleka
    -1 łyżka mąki
    -2-3 łyżki jogurtu naturalnego
    -2 łyżki skórki startej z pomarańczy lub cytryny
    -sok z pomarańczy lub cytryny
    -biały pieprz
    -sól
    -gałka muszkatołowa
    -1 łyżka masła
    -2 łyżki oleju
    -3 dymki

Dorsz o cytrusowej nucie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę opłukać, ewentualnie usunąć ości. Dośc obficie skropić sokiem z cytryny lub pomarańczy. Wstawić na 15 minut do lodówki. Masło rozpuścić, lekko podsmażyć z mąką. Mieszając, wlewać mleko. Chwilę gotować aż sos zgęstnieje. wymieszać z jogurtem. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytrusów.
    Dymkę obrać, umyć, drobno posiekać. Rybę oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Polać sosem. Posypać skórką z cytryny i dymką ze szczypiorkiem. Zapiekać ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy