Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Dla nas najsmaczniejsza ryba ,otulona bazyliowym ciastem. Do tego topinambur z lazurem...mmm! Pycha!

  • 40 min

Składniki:

  • 700 g filetu z dorsza
    sól ,pieprz
    sok z cytryny
    jajko
    200 ml mleka
    pęczek bazylii
    cebula
    mąka
    olej do smażenia
    500 g topinamburu
    100 g sera pleśniowego niebieskiego
    łyżka gęstej śmietany

Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rybę porcjujemy ,oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
    Jajko mieszamy ze śmietaną ,posiekaną bazylią i cebulą. Dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste) ,do smaku doprawiamy solą. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
    Topinambur obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy ,dodajemy starty ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Całość ubijamy na puree.
    Podajemy do ryby razem z ulubioną surówką.

Komentarze

Podobne przepisy