Dla nas najsmaczniejsza ryba ,otulona bazyliowym ciastem. Do tego topinambur z lazurem...mmm! Pycha!
40 min
Składniki:
700 g filetu z dorsza
sól ,pieprz
sok z cytryny
jajko
200 ml mleka
pęczek bazylii
cebula
mąka
olej do smażenia
500 g topinamburu
100 g sera pleśniowego niebieskiego
łyżka gęstej śmietany
Dorsz w cieście bazyliowym z topinamburem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Rybę porcjujemy ,oprószamy solą ,pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Jajko mieszamy ze śmietaną ,posiekaną bazylią i cebulą. Dodajemy mąkę (ciasto ma być gęste) ,do smaku doprawiamy solą. Rybę zanurzamy w cieście i smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
Topinambur obieramy ,gotujemy w osolonej wodzie. Następnie osączamy ,dodajemy starty ser pleśniowy i łyżkę śmietany. Całość ubijamy na puree.
Podajemy do ryby razem z ulubioną surówką.
Komentarze