Dorsz w ziołach z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z dorsza opłukać pod bieżącą , zimną wodą , osuszyć .
Skropić sokiem z cytryny , przyprawić solą oraz pieprzem .
Posypać mąką .
Rozgrzać olej na patelni , zrumienić kawałki ryby , po 3 minuty z obydwu stron . Wierzch smażonej ryby obsypać ziołami prowansalskimi , przełożyć rybę na podgrzany talerz , owinąć folią aluminiową i wstawić na chwilę do rozgrzanego do temp. 120 - 150 stopni piekarnika .
Ogórki sałatkowe obrać , przekroić wzdłuż , łyżką lub łyżeczką do wydrążania owoców usunąć pestki , pokroić miąższ ogórka w plasterki grubości 1 cm . Obrać czosnek i cebulę , posiekać .
Masło rozgrzać na patelni . Zeszklić cebulę , dodać pokrojony ogórek i dusić razem . Doprawić do smaku solą , pieprzem , dodać rozgnieciony czosnek i posiekany koperek . Dusić pod przykryciem 5 minut .
Podawać rybę z duszonym ogórkiem na gorąco , bezpośrednio po przygotowaniu .
Komentarze