Dorsz w ziołach z warzywami

0 (0 ocen)

Pyszne i zdrowe danie , które zasmakuje również dzieciom

Składniki:

  • 4 sztuki ( po 150 g ) filetów z dorsza

    sól , pieprz

    sok z cytryny

    2 łyżki mąki pszennej

    4 łyżki oleju

    4 łyżeczki ziół prowansalskich

    2 ogórki sałatkowe ( po 400 - 500 g )

    1 cebula

    1 ząbek czosnku

    50 g masła

    2 łyżeczki posiekanego koperku

Dorsz w ziołach z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Filety z dorsza opłukać pod bieżącą , zimną wodą , osuszyć .

    Skropić sokiem z cytryny , przyprawić solą oraz pieprzem .

    Posypać mąką .

    Rozgrzać olej na patelni , zrumienić kawałki ryby , po 3 minuty z obydwu stron . Wierzch smażonej ryby obsypać ziołami prowansalskimi , przełożyć rybę na podgrzany talerz , owinąć folią aluminiową i wstawić na chwilę do rozgrzanego do temp. 120 - 150 stopni piekarnika .

    Ogórki sałatkowe obrać , przekroić wzdłuż , łyżką lub łyżeczką do wydrążania owoców usunąć pestki , pokroić miąższ ogórka w plasterki grubości 1 cm . Obrać czosnek i cebulę , posiekać .

    Masło rozgrzać na patelni . Zeszklić cebulę , dodać pokrojony ogórek i dusić razem . Doprawić do smaku solą , pieprzem , dodać rozgnieciony czosnek i posiekany koperek . Dusić pod przykryciem 5 minut .

    Podawać rybę z duszonym ogórkiem na gorąco , bezpośrednio po przygotowaniu .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy