Dorsz z boczkiem oraz groszkiem z zapiekanymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie ryby(dorsza)
-w przypadku mrożonych filetów rozmrozić je, następnie opłukać i świeże osuszyć
-przygotować blaszki wyłożyć filety i posypać przyprawą do ryb lekko oprószyć sola i pieprzem na to posypać pokrojony w małą kostkę boczek i podlać lekko wszystko olejem.
-wstawić wszystko do piekarnika aż ryba będzie upieczona i miękka.
2.Przygotowanie groszku zielonego
-groszek ugotować w osolonej wodzie do miękkości.
-ostudzić na sitku odsączyć z wody i wystudzić
-wszystko razem wymieszać w garnku w raz z masłem następnie przy użyciu blendera lub miksera dodając śmietankę 18%
-wszystko doprawić do smaku.
3.ziemniaki ugotować w osolonej wodzie posypać koperkiem zielonym.
4.przygotowanie pomidorów
-umyć i osuszyć pomidory
-posolić w całości i doprawić pieprzem
-wyłożyć na blaszkę i polać olejem
-zapiekać w piekarniku do miękkości
Komentarze