Dorsz z kaszą, marynowanymi buraczkami i frytkami

0 (0 ocen)

Potrawa ta jest prosta w wykonaniu i zarazem smaczna.

Składniki:

  • a. składniki podstawowe z zestawu:
    kasza, ryba, burak
    b. składnik podstawowy dodatkowy:
    ziemniaki
    c. składniki robocze:
    ocet, olej, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sól i pieprz.
    d. dekorację
    pietruszka, por i pomidor koktajlowy

Dorsz z kaszą, marynowanymi buraczkami i frytkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dorsz:
    Płat ryby posypać solą i pieprzem i ugotować na parze.
    Kasza:
    1/2 szklanki kaszy gryczanej ugotować w 1 i 1/2 szklanki wody z dodatkiem soli.
    Buraczki w delikatnej zalewie octowej:
    1kg buraczków (małych) ugotować w skórce a następnie obrać.
    Zalewa do buraczków:
    3/4 szklanki octu 10%
    3 szklanki wody
    1/2 szklanki cukru
    1/2 łyżki soli
    kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
    Zalewę zagotować, buraczki przełożyć do słoików i zalać zalewą. Pasteryzować 20 minut.
    Ziemniaki:
    Ziemniaki obrać, pokroić i usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju.

Porady

Jeżeli chcemy lekkie danie obiadowe, wręcz dietetyczne, możemy ugotować ziemniaki na parze.

Komentarze

Podobne przepisy