Drobiowa galareta

0 (0 ocen)

Smaczna i na dodatek bardzo zdrowa

Składniki:

  • - 30 dag chudego mięsa z drobiu (kurczak)
    - 2 marchewka średniej wielkości
    - 2 jajka ugotowane na twardo
    - natka pietruszki (najlepiej pietruszka dekoracyjna)
    - bulion z mięsa bądź z kostki rosołowej
    - pieprz
    - sól
    - 1 /3 puszki groszku konserwowego
    - ok. 2,5 łyżeczki żelatyny

    Składniki na 4 porcje średniej wielkości

Drobiowa galareta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso z drobiu (kurczak) należy dokładnie umyć, osuszyć i ugotować. Zalewając mięso wodą do gotowania pamiętajmy, iż mięso musi być całe przykryte wodą. Gotować tak długo aż mięso zrobi się miękkie.
  • 2. W osobnym garnku należy ugotować marchewkę, do takiej postaci aby była miękka.
  • 3. Następnie gotujemy jajka na twardo.
  • 4. Ugotowane mięso obieramy, wybierając tylko "chude" mięso (bez skór). Kroimy na drobne kawałki.
  • 5. Rozpuszczamy kostkę rosołową w wodzie tym samym robiąc zalewę, dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę oraz pieprz i sól do smaku.
  • 6. Następnie rozkładamy z salaterkach.
    1. Połówka jajka.
    2. Natka pietruszki dekoracyjnej
    3. Pokrojona w kostkę marchewka.
    4. Groszek konserwowy
    5. Pokrojone mięso
    6. Wszystko zalewamy wywarem.

Porady

Podając galaretę możemy polać ją octem, bądź sokiem z cytryny

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy