Drobiowa galareta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z drobiu (kurczak) należy dokładnie umyć, osuszyć i ugotować. Zalewając mięso wodą do gotowania pamiętajmy, iż mięso musi być całe przykryte wodą. Gotować tak długo aż mięso zrobi się miękkie.
2.W osobnym garnku należy ugotować marchewkę, do takiej postaci aby była miękka.
3.Następnie gotujemy jajka na twardo.
4.Ugotowane mięso obieramy, wybierając tylko "chude" mięso (bez skór). Kroimy na drobne kawałki.
5.Rozpuszczamy kostkę rosołową w wodzie tym samym robiąc zalewę, dodajemy namoczoną w wodzie żelatynę oraz pieprz i sól do smaku.
6.Następnie rozkładamy z salaterkach.
1. Połówka jajka.
2. Natka pietruszki dekoracyjnej
3. Pokrojona w kostkę marchewka.
4. Groszek konserwowy
5. Pokrojone mięso
6. Wszystko zalewamy wywarem.
Porady
Podając galaretę możemy polać ją octem, bądź sokiem z cytryny
Komentarze