Galareta drobiowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna, domowa galareta z kurczaka w wersji podstawowej, bo tylko z marchewką.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rosół:
    - 2 porcje rosołowe
    - 4-5 ćwiartek z kurczaka
    - 4 marchewki
    - pietruszka
    - kawałek selera
    - por
    - opalona cebula
    - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

    Do galarety:
    - żelatyna spożywcza
    - 3-4 ząbki czosnku
    - pieprz

Galareta drobiowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw ugotowałam rosół, pyrkał sobie 3 godz na malutkim ogniu. Po ugotowaniu rosołu wyjęłam mięso i marchew. Odlałam część rosołu, starkowałam na tarce na drobnych oczkach 4 ząbki czosnku i wrzuciłam do garnka i zagotowałam ponownie, odlałam też trochę rosołu, w którym rozpuściłam żelatynę. Zagotowałam rosół, wyłączyłam palnik i po chwili wlałam żelatynę. W tym czasie przygotowałam w pojemniczki mięso, wrzuciłam marchew w plasterki, pietruszkę i seler w drobną kostkę, posypałam pieprzem i zalałam rosołem z żelatyną. Jak odparowała galareta, zamknęłam pojemniczki i odłożyłam do lodówki.

Porady

Do galarety można dodać swoje ulubione dodatki, typu jajko na twardo, kukurydza, groszek itd. Tutaj wersja podstawowa.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy