Drobiowe udka z oliwkami i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte i osuszone udka przecinamy na pół i zrumieniamy na oliwie.
Zdejmujemy z patelni.
Cebulę pokrojoną w plasterki i przeciśnięty czosnek dodajemy do tłuszczu po mięsie i przesmażamy do zeszklenia.
Następnie wlewamy wino i rosół, dodajemy kawałki kurczaka, liść laurowy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu.
Po około 20 minutach wkładamy opłukane listki lubczyku i selera, dalej dusimy.
2.Sparzoną cytrynę kroimy w plastry. Wyjmujemy listki lubczyku, selera i listek laurowy.
Oliwki najlepiej z pestkami , plasterki cytryny, dodajemy do kurczaka i dusimy jeszcze 15-20 minut. Dosładzamy brązowym cukrem .
Komentarze