Drobiowe udka z oliwkami i cytryną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Bardzo soczyste i aromatyczne mięsko.

  • 60 min

Składniki:

  • 3 udka kurczaka
    30 sztuk oliwek zielonych
    1spora cebula
    3-4 ząbki czosnku
    1 mniejsza cytryna
    1 szklanka białego wytrawnego wina
    450-500 ml bulionu
    2-3 łyżki oliwy z oliwek
    1 liść laurowy
    1 łyżeczka tymianku
    cukier brązowy ( DO SMAKU)
    liście lubczyku i selera

Drobiowe udka z oliwkami i cytryną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1l0ad88 1. Umyte i osuszone udka przecinamy na pół i zrumieniamy na oliwie.
    Zdejmujemy z patelni.
    Cebulę pokrojoną w plasterki i przeciśnięty czosnek dodajemy do tłuszczu po mięsie i przesmażamy do zeszklenia.
    Następnie wlewamy wino i rosół, dodajemy kawałki kurczaka, liść laurowy, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem.
    Wszystko dusimy pod przykryciem ok. 30 minut na małym ogniu.
    Po około 20 minutach wkładamy opłukane listki lubczyku i selera, dalej dusimy.
  • 2. Sparzoną cytrynę kroimy w plastry. Wyjmujemy listki lubczyku, selera i listek laurowy.
    Oliwki najlepiej z pestkami , plasterki cytryny, dodajemy do kurczaka i dusimy jeszcze 15-20 minut. Dosładzamy brązowym cukrem .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy