DROŻDŻAKI NA OSTRO

0 (0 ocen)

  • 60 min

Danie to jest bliskie sercu całej naszej rodziny, jego aromat i smak wprawiają każdego domownika w szczególny nastrój. Dlatego postanowiliśmy się podzielić przepisem.

  • 60 min

Składniki:

  • CIASTO:
    0,5 kostki drożdży
    0,5 kg mąki
    0,5 szklanki wody
    0,5 szklanki mleka
    3 stołowe łyżki oleju
    Sól do smaku
    FARSZ PIECZARKOWY:
    • 1 kg pieczarek
    • 3 duże cebule
    • Pieprz, papryka ostra,bazylia
    Sól i pieprz do smaku.

Drożdżaki na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżaki 1. 1. Rozrobić drożdże w mleku i wodzie, do tego dodać mąkę, sól, olej i dokładnie wyrobić [robimy ciasto jak na spód od pizzy albo jakąś bułkę drożdżową]. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia [ok. 1 h].
    2. Gdy ciasto wyrośnie należy je rozwałkować i powycinać krążki [podobnie jak pierogi].
    3. Nakładamy farsz w krążki i zalepiamy je.
    4. Rozgrzać dużą ilość oleju na patelni i smażyć pierożki na złoty kolor.
    5. Wyciągnąć i zjeść .
    Smacznego!

Porady

W zależności od smaku i upodobań kulinarnych polecamy podawanie pierożków na gorąco polanych sosem grzybowym.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy