Ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest jeszcze gorące.
Składniki:
ciasto na ok 25 sztuk :
4,5 szklanki mąki
jajko
5 dag drożdży
pół łyżeczki soli
pół szklanki ciepłego mleka
pół szklanki ciepłej wody
150 g margaryny
3/4 szklanki cukru
farsz:
300 g mięsa mielonego z łopatki
pół puszki słodkiej kukurydzy
2 średnie cebule
sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany
Drożdżaki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W wysokim naczyniu mieszamy drożdże z 3 łyżkami mleka i wody, dodajemy sól i odrobinę cukru. odstawiamy na 20 min. Dodajemy jajo. Margarynę roztapiamy, wlewamy. Mieszamy. Dodajemy resztę mleka, wody, cukru. Stopniowo dosypujemy mąkę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
Cebule oczyszczamy, kroimy w kostkę, smażymy, dodajemy mięso, kukurydzę, doprawiamy, rumienimy.
Odrywamy kawałki ciasta, formujemy okrągłe talarki, faszerujemy składamy na pół, mocno zlepiamy(jak pierogi). Układamy na natłuszczonej blaszce , pieczemy ok 30 min w 200 stopniach C.
Komentarze