Drożdżaki z farszem

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe najsmaczniejsze jest jeszcze gorące.

Składniki:

  • ciasto na ok 25 sztuk :
    4,5 szklanki mąki
    jajko
    5 dag drożdży
    pół łyżeczki soli
    pół szklanki ciepłego mleka
    pół szklanki ciepłej wody
    150 g margaryny
    3/4 szklanki cukru
    farsz:
    300 g mięsa mielonego z łopatki
    pół puszki słodkiej kukurydzy
    2 średnie cebule
    sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany

Drożdżaki z farszem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wysokim naczyniu mieszamy drożdże z 3 łyżkami mleka i wody, dodajemy sól i odrobinę cukru. odstawiamy na 20 min. Dodajemy jajo. Margarynę roztapiamy, wlewamy. Mieszamy. Dodajemy resztę mleka, wody, cukru. Stopniowo dosypujemy mąkę. Wyrabiamy na gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
    Cebule oczyszczamy, kroimy w kostkę, smażymy, dodajemy mięso, kukurydzę, doprawiamy, rumienimy.
    Odrywamy kawałki ciasta, formujemy okrągłe talarki, faszerujemy składamy na pół, mocno zlepiamy(jak pierogi). Układamy na natłuszczonej blaszce , pieczemy ok 30 min w 200 stopniach C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy