Drożdżowa rozeta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru.. Połączyć ze śmietanką, Wsypać połowę mąki, wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min.. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli. Żółtka rozetrzeć z cukrem na puszysta masę. Masło stopić i ostudzić. Do mąki dodać rozczyn, skórkę z cytryny, skórkę pomarańczową i masło. Wyrobić ciasto tak żeby nie odklejało się od rąk (jeśli nadal będzie się kleić dodać jeszcze trochę mąki). Odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość podzielić je na 20 porcji.Uformować małe bułeczki. Formę wysmarować masłem i posypać mąką. Układać bułeczki obok siebie(zostawić odstęp między nimi na ok. 1 cm.). Wierzch bułeczek posmarować białkiem i potrzepać makiem. Piec w temperaturze 180*C przez 40 min., do rumianego koloru bułeczek.
Komentarze