Drożdżowa rozeta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1 1/2 szklanki mąki przesiej,dodaj drożdże i wymieszaj. Dodaj jajko,jogurt naturalny,cukier,sól,sok z cytryny i 30 g masła. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 godziny.
2.Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieć i rozwałkuj na ok. 4-5 mm i posmaruj dżemem.
3.Ciasto zwiń w roladę a następnie pokrój w plastry.
Kawałki ciasta ułóż w nasmarowanej masłem i posypanej mąką formie. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
4.Pozostałe masło rozpuść i ostudź. Dodaj 100 g mąki i cukier waniliowy.
Zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto.
Ciasto piecz w temp. 180 C przez ok. 30 minut.
Komentarze