Drożdżowa rozeta

0 (0 ocen)

Często robię ciasta drożdżowe.

Składniki:

  • 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
    1 jajko
    1 1/2 szklanki mąki + 100 g
    2 łyżki cukru
    90 g masła
    szczypta soli
    5 g suchych drożdży
    sok z 1 cytryny
    50 g cukru waniliowego
    ok. 3/4 szklanki dżemu truskawkowego

Drożdżowa rozeta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1hmucy2 1. 1 1/2 szklanki mąki przesiej,dodaj drożdże i wymieszaj. Dodaj jajko,jogurt naturalny,cukier,sól,sok z cytryny i 30 g masła. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto.
    Ciasto przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 godziny.
  • image-0rldv3d 2. Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieć i rozwałkuj na ok. 4-5 mm i posmaruj dżemem.
  • image-13md921 3. Ciasto zwiń w roladę a następnie pokrój w plastry.
    Kawałki ciasta ułóż w nasmarowanej masłem i posypanej mąką formie. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
  • image-28d6mql 4. Pozostałe masło rozpuść i ostudź. Dodaj 100 g mąki i cukier waniliowy.
    Zagnieć kruszonkę i posyp nią ciasto.
    Ciasto piecz w temp. 180 C przez ok. 30 minut.

Komentarze

Podobne przepisy