Drożdżowe bombki, to nic innego jak malutkie pizzerinki, na które położyć możemy, co tak naprawdę chcemy.
Składniki:
1 płat gotowego spodu do pizzy,
ok 3 małych pomidorów,
kilka plastrów szynki,
posiekana drobno natkę pietruszki
opakowanie tartego parmezanu (100g)
sól i pieprz.
Drożdżowe bombki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do temp 200st C. Gotowe ciasto na pizzę rozkładamy i szklanką nacinamy półokręgi, a następnie nożykiem wykrawamy resztę na wzór bombki. Rureczką do napojów wycinamy dziurkę. Każdą bombkę smarujemy olejem rzepakowym z dodatkiem oleju z pestek dyni, posypujemy odrobiną parmezanu, kładziemy po plasterku pomidora. Doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką pietruszki. Ponownie posypujemy parmezanem a na wierzchu wycinamy wycięte małą foremką gwiazdki z szynki. Tak przygotowane bombki wkładamy do piekarnika na max 10 minut. Są doskonałą ozdobą, ale długo nie powiszą, bo chętnych na nie od razu w domu pełno ;)
Komentarze