Drożdżowe naleśniki

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Drożdżowe naleśniki zachwycające lekkością i zapachem. Przepis na nie wiele lat temu znalazłam w książce z bułgarskimi przepisami. Nazywają się katmi. Z ciekawością je zrobiłam. Robię je kilka razy w roku. Napełnijcie je tym co najbardziej wam smakuje.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ( może być orkiszowa)
    1 i 1/2 szklanki ciepłej wody
    płaska łyżeczka świeżych drożdży
    szczypta soli
    łyżeczka cukru
    żółtko
    masło klarowane

Drożdżowe naleśniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W wodzie rozprowadź drożdże, dosyp cukier, wymieszaj. Dodaj mąkę i wyrób gładkie ciasto. Jeśli będzie za gęste dodaj jeszcze pół szklanki wody.Konsystencję ciasto powinno mieć gęstszą niż tradycyjne naleśniki. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
    Naleśniki smaż na złoty kolor z obu stron.
    Podczas smażenia przyjemnie "bąbluje" ciasto. Ale na grubość wcale nie różnią się od zwykłych naleśników.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy