drożdżowe pierożki

0 (0 ocen)

Najlepsze jeszcze gorące, ale również dobrze smakują gdy ostygną przekrojone na pół i polane sosem czosnkowym.

Składniki:

  • 2- 2i pół szklanki mąki
    3 dag drożdży
    niecała szklanka ciepłego mleka
    jajko
    odrobina soli
    łyżeczka cukru
    3 łyżki posiekanego koperku
    50g roztopionego masła
    dodatkowo:
    białko do posmarowania
    3 duże cebule
    puszka kukurydzy konserwowej
    przyprawa do pizzy

Drożdżowe pierożki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużej misce rozkruszamy drożdże dodajemy ciepłe mleko, sól, cukier, odstawiamy na kwadrans. Wlewamy masło, wbijamy jajko, dosypujemy koper i mąkę. Wyrabiamy dokładnie ciasto.
  • 2. Cebulę siekamy drobno, podsmażamy na złoty kolor, doprawiamy dosyć mocno. Dosypujemy kukurydzę. Odstawiamy farsz do wystygnięcia.
  • 3. Z ciasta odrywamy małe kawałki ciasta, rozgniatamy go i napełniamy,zlepiając pierożka.
  • 4. Gotowe pierogi smarujemy białkiem i pieczemy ok 30 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy