Drożdżowe racuszki z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne i kochają je jadać dzieci i nie tylko racuchy są dobre na deser jak i jako samodzielne danie obiadowe na słodko

  • 2 godz.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
    50 g świeżych drożdży
    3 łyżki cukru
    sól
    1 jajko
    1,5 szklanki mleka ciepłego
    3-4 jabłka
    olej do smażenia

Drożdżowe racuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże kruszymy do naczynia, wsypujemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem lekko zamieszać i odstawić na 20 min by drożdże wyrosły.
  • 2. Do miski wsypujemy mąke, sól wbijamy jajko oraz zaczyn drożdżowy i wszystko dobrze ale szybko mieszamy.
    Odstawiamy do wyrośniecia na ok 1 godz. w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.
  • 3. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do ciasta drożdżowego i odstawiamy jeszcze na 15-20 min.
    Z wyrośnietego ciasta nabieramy łyżką drewniana porcje i smazymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor i posypujemy cukrem pudrem na talerzu.
    SMACZNEGO

Porady

Do cukru pudru można dodać troche cynamonu i w taki spsoó posypać racuchy smakuje równie smacznie

Komentarze

Podobne przepisy