Drożdżowe racuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże kruszymy do naczynia, wsypujemy cukier i zalewamy ciepłym mlekiem lekko zamieszać i odstawić na 20 min by drożdże wyrosły.
2.Do miski wsypujemy mąke, sól wbijamy jajko oraz zaczyn drożdżowy i wszystko dobrze ale szybko mieszamy.
Odstawiamy do wyrośniecia na ok 1 godz. w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką.
3.Jabłka obieramy i kroimy w kostkę dodajemy do ciasta drożdżowego i odstawiamy jeszcze na 15-20 min.
Z wyrośnietego ciasta nabieramy łyżką drewniana porcje i smazymy na rozgrzanej patelni na złoty kolor i posypujemy cukrem pudrem na talerzu.
SMACZNEGO
Porady
Do cukru pudru można dodać troche cynamonu i w taki spsoó posypać racuchy smakuje równie smacznie
Komentarze