Racuszki drożdżowe z jabłkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszne racuszki drożdżowe, pulchniutkie na zewnątrz a mięciutkie w środku

  • 2 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    50 g świeżych drożdży
    duża szczypta soli
    0,5 szklanki cukru
    1 i 0,5 szklanki ciepłego mleka
    1 jajko
    2 jabłka

Racuszki drożdżowe z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w 0,5 szklanki ciepłego mleka , dodać trochę cukru i odstawić na 10 minut. Mąkę przesiać wraz z solą , dodać cukier i wymieszać . Po 10 minutach dodać do mąki rozczyn, resztę mleka oraz 1 jajko i dokładnie wymieszać. Odstawić na godzinę. Po godzinie jabłka obrać , wyciąć gniazda nasienne, pokroić w średnią kostkę. Dodać do ciasta i dokładnie wymieszać , ostawić jeszcze na 10 minut. Na małym ogniu smażyć placuszki na złoty kolor. Podawać placuszki posypane cukrem pudrem oraz wybranymi owocami .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy