Drożdżowe węże z kabanosem

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Pyszna przekąska dla dzieci

  • 60 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Składniki :
    2 szklanki mąki,
    6 łyżek oleju,
    20g świeżych drożdży,
    2/3 szklanki wody,
    1 łyżeczka soli,
    1 łyżeczka cukru,
    sezam , czarnuszka - do posypania,
    czarne oliwki - do dekoracji,
    kawałek czerwonej papryki - na języczki,
    pieprz ziarnisty - na oczy,
    kabanosy,
    jajko do posmarowania ciasta.

Drożdżowe węże z kabanosem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do kubka pokrusz drożdże. Dodaj cukier i 1/2 szklanki ciepłej wody. Dokładnie wymieszaj składniki i odstaw aż urośnie zaczyn.Na stolnicę wsyp mąkę. Zrób wgłębienie i wlej zaczyn. Wlej olej i resztę wody.
  • 2. Wyrób elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkuj potnij na paski. Każdego kiełbasa owiń ciastem. Ułóż na blaszce i odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj węże rozbełtanym jajkiem i udekoruj wg uznania. . Włóż do nagrzanego piekarnika na 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

Podobne przepisy