Drożdżowiec z truskawkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 10 min

Wolne chwile uwielbiam spędzać w kuchni. Pieczenie sprawia mi radość. To miłe, gdy moje wypieki szybko znikają z talerza.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • ● 60 dag owoców, np. truskawek
    ● 5 dag drożdży
    ● 3 szkl. mąki
    ● 1 szkl. cukru
    ● 3 jajka
    ● 1/2 szkl. mleka
    ● 20 dag margaryny
    Kruszonka:
    ● ok. 2 szkl. mąki
    ● kostka masła
    ● 1 szkl. cukru

Drożdżowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy.
    Dodajemy ciepłe
    mleko, roztopioną
    margarynę,
    drożdże i jajka utarte
    z cukrem. Zagniatamy.
    Przykrywamy
    i odstawiamy na
    ok. 8 godzin.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy.
    Wykładamy na blachę (25x36
    cm). Owoce myjemy, osuszamy
    i usuwamy szypułki. Układamy
    na cieście. Z masła,
    mąki i cukru zagniatamy kruszonkę.
    Posypujemy ciasto.
    Pieczemy 40 minut w 175 °C.

Notka redakcyjna

PP_06-2012

Komentarze

Podobne przepisy