Drożdżowiec z truskawkami

0 (0 ocen)

Takie ciasto można przygotować z różnymi sezonowymi owocami. Ja bardzo uwielbiam truskawki więc zrobiłam z truskawkami

Składniki:

  • margaryna - 1/4 kost
    mleko -1 szkl
    cukier -1/3 szkl
    cukier waniliowy - 1 opak
    mąka - 3 szkl
    drożdże - 50 g
    szczypta soli
    jajko - 1 szt
    truskawki
    tłuszcz do formy
    KRUSZONKA
    margaryna - 0,5 kost
    cukier - 0,5 szkl
    mąka - 250 g
    cukier puder do posypania ciasta

Drożdżowiec z truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do rondelka wlać pół szklanki mleka, lekko podgrzać.
  • 2. Drożdże rozmieszać ciepłym mlekiem odrobiną cukru i 3 łyżkami mąki, przygotować rozczyn i odstawić do wyrośnięcia.
  • 3. Następnie gdy podwoi objętość dodać pozostałe składniki i rozpuszczoną i ostudzoną margarynę.
  • Drożdżowiec z truskawkami 4. Ciasto wyrobić aby było elastyczne, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • 5. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć wyrośnięte ciasto.
  • Drożdżowiec z truskawkami 6. Truskawki umyć, osączyć, oszypułkować, przekroić na połowę.
  • Drożdżowiec z truskawkami 7. Poukładać truskawki na cieście, odstawić jeszcze do wyrośnięcia.
  • 8. KRUSZONKA
    Do miski wsypać mąkę, dodać cukier i margarynę.
  • 9. Rozetrzeć składniki na kruszonkę.
  • 10. Kruszonką posypać wierzch ciasta.
  • 11. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop.przez 40 minut.
  • Drożdżowiec z truskawkami 12. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy