Drożdzówka z jagodami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

w sezonie jagodowym warto zrobić te pyszne bułeczki. Drożdżówki jagodowe są idealne na drugie śniadanie.

  • 2 godz.

Składniki:



  • zaczyn:

    mąka 3 łyżki
    cukier 1 łyżka
    drożdże 50 gram
    letnie mleko 1/3 szklanki
    ciasto :
    mąka pół kg
    letnie mleko 1/2 szklanki
    cukier 1/2 szklanki
    jajka 4 sztuki


    owoce:

    jagoda

    kruszonka :

    masło, cukier i mąka po 2 łyżki

Drożdzówka z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Składniki zaczynu połącz ze sobą, przykryj miskę ściereczką.
  • 2. Jak zaczyn zacznie pracować (około 10 minut) dodaj przesianą mąkę, wsyp cukier, wbij jajka i zacznij wyrabiać ciasto, dolewaj letnie mleko.
  • 3. Ciasto wyrabiaj około 10 minut, aby jak najwięcej napowietrzyć, przykryj ściereczką na 1 godzinę.
  • 4. Po tym czasie ciasto lekko rozwałkuj, szklanką wycinaj krążki, przekładaj na blaszkę, zrób wgłębienie na środku każdej drożdżówki, wypełnij jagodami, posyp kruszonką .Kruszonka: wsyp do miseczki mąkę i cukier dodaj mało i palcami rozcieraj tak aby powstały grudki ciasta .
  • 5. Po 15 minutach wstaw do nagrzanego piekarnik (180 stopni) na 15 minut.
    SMACZNEGO!

Komentarze

Podobne przepisy