Drożdżówki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Z tego przepisu który dostałam przed laty od znajomej nauczyłam się piec drożdżówki.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 1,70 kg mąki
    900 ml mleka
    10 dkg drożdży
    5 jajek
    1 szkl. stopionej margaryny
    2 op. cukru waniliowego
    1 szkl. cukru
    zapach waniliowy
    2 jajka do smarowania
    Nadzienie: marmolada,przesmażone jabłka, owoce miękkie lub masa z twarogu.

Drożdżówki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać, ogrzać.Zrobić rozczyn- drożdże rozpuścić ze szklanką ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru i tyle mąki aby było gęstości śmietany, odstawić do wyrośnięcia.Jajka ubić z cukrem, dodać do mąki, wlać mleko i rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Na końcu dodać margarynę i zapachy. Zagnieść ponownie i odstawić do wyrośnięcia.W trakcie wyrastania ciasto dwukrotnie zagnieść w odstępach kilkunastominutowych. Wyrośnięte ciasto stopniowo wykładać na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować lekko , podzielić na części i formować dowolne drożdżówki. Ułożyć w odstępach na posmarowanej blaszce, odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem . Piec w temp. 180- 200 st C ok. 25- 30 min. na rumiano.

Porady

Bułeczek wychodzi bardzo dużo więc składniki można podzielić na pół,

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy