1.Mąkę przesiać, ogrzać.Zrobić rozczyn- drożdże rozpuścić ze szklanką ciepłego mleka, dodać 2 łyżki cukru i tyle mąki aby było gęstości śmietany, odstawić do wyrośnięcia.Jajka ubić z cukrem, dodać do mąki, wlać mleko i rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Na końcu dodać margarynę i zapachy. Zagnieść ponownie i odstawić do wyrośnięcia.W trakcie wyrastania ciasto dwukrotnie zagnieść w odstępach kilkunastominutowych. Wyrośnięte ciasto stopniowo wykładać na oprószoną mąką stolnicę, rozwałkować lekko , podzielić na części i formować dowolne drożdżówki. Ułożyć w odstępach na posmarowanej blaszce, odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem . Piec w temp. 180- 200 st C ok. 25- 30 min. na rumiano.
Porady
Bułeczek wychodzi bardzo dużo więc składniki można podzielić na pół,
Komentarze