Drożdżówki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W miseczce rozkruszyć drożdże, wsypać cukier, a następnie wymieszać to dokładnie ze śmietaną. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
2.Następnie do zaczynu wsypać mąkę, wbić 1 jajko, dodać miękkie masło. Zagnieść ciasto i odstawić je na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
3.Po godzinie jeszcze raz zagnieść ciasto- ma być elastyczne i się nie kleić. Rozwałkować ciasto niezbyt cienko. Z ciasta wycinać kwadraty o boku ok. 10cm, nakładać czubatą łyżeczkę masy makowej lub marmolady i sklejać po przekątnej w kształt rożka.
4.Wierzch drożdżówek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem lub posypką do ciasta. Można także nie posypywać, a po upieczeniu polać polewą.
Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec ok.30 minut w 180 stopniach.
Komentarze