Drożdżówki domowe

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Idealne do porannej kawy w domowym zaciszu jak i do pracy, czy szkoły...

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2-3dkg drożdży
    4 łyżki cukru
    2/3szkl. śmietany gęstej 18%

    3 szkl. mąki
    100g miękkiego masła śmietankowego
    pół puszki masy makowej, marmolada wieloowocowa
    2 jajka

    Dodatkowo do dekoracji mak sypki, posypka lub polewa do ciast

Drożdżówki domowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce rozkruszyć drożdże, wsypać cukier, a następnie wymieszać to dokładnie ze śmietaną. Odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.
  • 2. Następnie do zaczynu wsypać mąkę, wbić 1 jajko, dodać miękkie masło. Zagnieść ciasto i odstawić je na ok. godzinę w ciepłe miejsce.
  • 3. Po godzinie jeszcze raz zagnieść ciasto- ma być elastyczne i się nie kleić. Rozwałkować ciasto niezbyt cienko. Z ciasta wycinać kwadraty o boku ok. 10cm, nakładać czubatą łyżeczkę masy makowej lub marmolady i sklejać po przekątnej w kształt rożka.
  • 4. Wierzch drożdżówek posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać makiem lub posypką do ciasta. Można także nie posypywać, a po upieczeniu polać polewą.

    Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i piec ok.30 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy