Drożdżówki mocno nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Maliny rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem, zagotować. W wodzie rozrobić budyń i kaszę - wlać do malin. Ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
2.Składniki ciasta dokładnie wyrobić - pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 min). Następnie omączonymi dłońmi odrywać porcje ciasta, rozpłaszczać i nakładać spore porcje budyniu. Dokładnie zlepiać ciasto i toczyć okrągłe bułki. Układać na blasze (42 x 24) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki zwilżyć za pomocą pędzelka wodą i posypać cukrem.
3.Piec 25 min (180 - 200 st. C).
Porady
Z podanych składników wychodzi 15 dużych drożdżówek (2 blachy o wymiarach 24 x 42)
Komentarze