Drożdżówki mocno nadziane

0 (0 ocen)

Pyszne i aromatyczne drożdżówki z ciasta z dodatkiem twarogu, obficie nadziane budyniem malinowym.

Składniki:

  • Ciasto:
    około 800 g mąki pszennej + do oprószenia dłoni
    400 g twarogu półtłustego
    2 jajka
    100 g drożdży świeżych
    20 łyżek cukru
    12 łyżek mleka
    12 łyżek oleju
    1 fiolka aromatu cytrynowego (10 ml)

    Budyń:
    500 g malin
    8 łyżek cukru
    1 łyżka kaszy mannej
    1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (na 1/2 L mleka)
    1/3 szklanki wody

    Dodatkowo:
    woda
    cukier

Drożdżówki mocno nadziane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżówki mocno nadziane 1. Maliny rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem, zagotować. W wodzie rozrobić budyń i kaszę - wlać do malin. Ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
  • Drożdżówki mocno nadziane 2. Składniki ciasta dokładnie wyrobić - pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 min). Następnie omączonymi dłońmi odrywać porcje ciasta, rozpłaszczać i nakładać spore porcje budyniu. Dokładnie zlepiać ciasto i toczyć okrągłe bułki. Układać na blasze (42 x 24) wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch każdej bułki zwilżyć za pomocą pędzelka wodą i posypać cukrem.
  • Drożdżówki mocno nadziane 3. Piec 25 min (180 - 200 st. C).

Porady

Z podanych składników wychodzi 15 dużych drożdżówek (2 blachy o wymiarach 24 x 42)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy