Drożdżówki nadziane bakaliami

0 (0 ocen)

Gdy się pieką to nieziemsko pachnie w całym domu. Zapach przyciągnie każdego!

Składniki:

  • 2,5 dag drożdży
    szklanka letniego mleka
    jajko
    100 g roztopionego masła
    łyżka cukru
    pół łyżeczki soli
    pół kg mąki
    2 łyżki słonecznika łuskanego
    100g mieszanki bakaliowej ( orzechy, żurawina, rodzynki, suszone morele )
    2 łyżki drobnych kawałków czekolady
    2 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej

Drożdżówki nadziane bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszyć w wysokim naczyniu, zalać mlekiem z dodatkiem cukru i soli, odstawić na kwadrans. Wbić jajko, dodać masło,słonecznik, bakalie , skórkę, czekoladę i mąkę. Wyrobić dokładnie ciasto, aby się nie kleiło do rąk. Odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.
  • 2. Po tym czasie raz jeszcze ugnieść. Formować małe kulki, układać na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piec ok 40 minut w 170 stopniach

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy