Drożdżówki z jabłuszkiem do rączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miseczki kruszymy drożdże dajemy 2 łyżki cukru i ok 1/2 szkl ciepłego mleka mieszamy posypujemy 2 łyżkami maki .Nakrywamy ręcznikiem odstawiamy do wyrośnięcia. Do dużej miski dajemy resztę mąki odrobinę soli .Dajemy wyrośnięte drożdże .Wyrabiamy ciasto. Dodajemy żółtko ,resztę ciepłego mleka .Wyrabiamy ciasto. Wlewamy olej i jeszcze wyrabiamy aż ciasto będzie ładnie odchodzić od miski . Nakrywamy ręcznikiem zostawiamy do wyrośnięcia .
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce duże oczka .Podsmażamy na patelni z dodatkiem cukru żelujacego według przepisu na opakowaniu . Gdy jabłuszka zaczną gęstnieć odstawiamy do wystygnięcia . Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy wycinamy szklanka kółka robimy kółko w środku spodem szklanki i nakładamy jabłuszka. Układamy na blaszce na ok 10 min zostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy białkiem wymieszanym z odrobina mleka . Pieczemy ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Komentarze