2.Gdy drożdże wyrosną dodać mąkę (i0,5 kg lub więcej w zależności od konsystencji ciasta), żółtka, pół szklanki cukru, pół szklanki olejku. Wyrabiać aż do momentu odchodzenia ciasta od ręki.
3.Odstawić ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
4.Mak sparzyć na mleku. Podsmażyć na patelni z odrobiną masła, dodać miód - około 4 łyżek (w zależności od preferencji co do słodkości masy), podprażone orzechy, rodzynki. Chwilę mieszać i odstawić do ostygnięcia.
5.Ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować i nałożyć część masy. Zwinąć jak na makowca i podzielić na około 4 cm części. Ułożyć na blaszce, odstawić na chwilę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
6.Piec około 20-30 min w 180 stopniach. Można ozdobić lukrem. Smacznego!
Porady
Do masy makowej można dodać starte jabłka - masa nie będzie sucha.
Komentarze