Drożdżówki z makiem

0 (0 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • 75 g margaryny lub masła
    250 ml mleka
    25 g świeżych drożdży lub 12 g suchych drożdży
    szczypta soli
    70 g cukru
    50 dag mąki pszennej

    Ponadto:
    masa makowa (użyłam z puszki)
    jajko do posmarowania, roztrzepane z 1 łyżką mleka
    lukier

Drożdżówki z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Tłuszcz roztopić, dodać mleko, podgrzać do letniej temperatury (nie może być gorące!). Drożdże suche wymieszać z mąką (ze świeżymi zrobić najpierw rozczyn). Dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto, aż będzie gładkie. Odłożyć przykryte w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (1 - 1,5 h). Po wyrośnięciu dokładnie wyrobić.

  • * 2. Rozwałkować na placek o wymiarach około 30 x 50 cm. Posmarować ciasto nadzieniem, zwinąć w roladę,
  • * 3. którą pokroić na kawałki o grubości 3 - 3,5 cm.
  • * 4. Trzonkiem noża lub drewnianą łyżką nacisnąć wzdłuż środka każdego odciętego kawałka, aby jego boki uniosły się do góry.
  • * 5. Ułożyć je na blaszce w sporych odstępach. Odstawić (przykryte lnianym ręczniczkiem) do wyrośnięcia, ale nie na długo, na 10 - 15 minut. Kiedy lekko podrosną, posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • 6. Piec w temperaturze 220ºC przez około 10 minut. Studzić na kratce. Polukrować, choć niekoniecznie.

Komentarze

Podobne przepisy