Dufinki ziemniaczane

0 (0 ocen)

Dufinki, inaczej ptysie ziemniaczane to alternatywa dla zwykłych ziemniaków do obiadu. Są super dodatkiem do mięs. Niby proste, wszystko mamy przeważnie w domu, wystarczy szpryca czy rękaw cukierniczy, zapiec i gotowe! Ja osobiście zajadałam się nim samymi – nic mi do nich nie trzeba.

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych obranych ziemniaków
    100 g miękkiego masła
    2 łyżki śmietany
    1 jajo
    1 żółtko
    1 łyżeczka soli
    1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    pieprz

Dufinki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciepłe ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę i odstawić do ostygnięcia.
    2. Dodać żółtko, jajko, masło, gałkę, śmietanę, sól i pieprz. Dokładnie wszystko wymieszać.
    3. Masę przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w formie gwiazdki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wyciskać na niego stożki z ziemniaczanej masy. Wstawić do chłodnego miejsca na 20 min.
    4. Piec w temp. 200 st. C, aż brzegi lekko zbrązowieją.

Porady

smakujmy.pl

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy