1 pierś z kurczaka
2 łyżki sezamu
20 g sera żółtego
Mała garść świeżej mięty
1 łyżeczka majonezu
Sól,pieprz
½ łyżeczki suszonej bazylii
1 łyżka masła
50 ml nalewki winogronowej
Duszona drobiowa kieszonka z prażonym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć, osuszyć. Naciąć kieszonkę. Mięso natrzeć dobrze mieszanką przypraw i odłożyć do lodówki. Na suchej patelni uprażyć sezam uważając aby go nie przypalić. Ostudzić. W między czasie ser pokroić w malutką kosteczkę, a miętę posiekać.
2.Do miseczki dodać ser, miętę oraz sezam. Dodać majonez i wymieszać. Farsz nałożyć do kieszonki i dobrze rozprowadzić. Zabezpieczyć wykałaczkami.
3.Na roztopionym maśle obsmażyć mięso z każdej strony,a następnie wlać nalewkę. Dusić aż ponad połowa płynu wyparuje. Przed podaniem wyjąć wykałaczki, smacznego!
Komentarze