Duszona kapusta z soczewicą

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kiszona kapusta duszona z soczewicą sprawdzi się jako dodatek do obiadu lub samodzielne danie. Ja podałam ją z puree ziemniaczanym.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kapusta kiszona (z marchewką i przyprawami) - 500g
    Cebula - 2szt
    Soczewica zielona - 150g
    Masło - 2 łyżki
    Kostka rosołowa wołowa - 1szt
    Pieprz do smaku

Duszona kapusta z soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę przepłukujemy, odciskamy i siekamy. Soczewicę płuczemy. Cebulę kroimy w kostkę.
    Na maśle podsmażamy cebulę. Kiedy będzie szklista dodajemy kapustę. Smażymy razem 5 minut. Dodajemy 300ml wody i kostkę. Kiedy woda się ugotuje dosypujemy soczewicę. Gotujemy 40 minut (soczewica powinna być już miękka), co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody. Doprawiamy pieprzem.

Porady

Kapustę można wzbogacić zasmażką.

Komentarze

Podobne przepisy