Lubię takie spontaniczne potrawy, a, że makaron mam zawsze w domu i nie miałam ochoty na rosół, przygotowałam danie inspirowane moją ukochaną Italią. Przepis jest dla jednej osoby.
10 min
Składniki:
makaron duże fusilli (świderki) dla jednej osoby
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
2 garście świeżej rukoli
2 duże pieczarki
1 łyżeczka suszonego tymianku
2 łyżki oliwy
1 łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej liśćmi laurowymi, chili i różowym pieprzem
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku
Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na oliwie podsmażamy plasterki czosnku i posiekaną cebulę.
Nastawiamy makaron i gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy.
Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy umyte, osuszone i pokrojone na kawałki wielkości makaronu pieczarki, porwaną rukolę, tymianek, ocet balsamiczny, makaron, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Doprawiamy do smaku, podajemy na ciepło.
Komentarze