DYNIA FASZEROWANA

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Świetny pomysł na rozgrzewający obiad

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1-2woreczki kaszy gryczanej (ja dałam jeden)
    4 małe dynie
    duża cebula
    ząbek czosnku
    2 łyżki oleju
    1 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowe i z szynki, po 0,5 kg)
    3 duże pomidory
    szklanka białego wytrawnego wina (można pominąć)
    natka pietruszki
    1 szklanka bulionu
    oregano
    sól
    pieprz

Dynia faszerowana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę ugotować na sypko. Dynie umyć i odkroić górną część, tak aby powstał kapelusz, wyczyścić w środku z miąższu i pestek. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, obsmażyć na oleju. Dodać mięso mielone, przyprawić i podrumienić. Dodać obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Podlać winem i dusić ok. 10 minut. Gotowe mięso wymieszać z kaszą i posiekaną natką pietruszki. Dynie nafaszerować mięsem, przykryć górnymi częściami i ustawić w brytfannie bądź naczyniu żaroodpornym. Na dno wlać bulion, całość przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić na ok 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do 230 stopni.

Porady

Zalecam sprawdzać dynię podczas pieczenia. Powinna się piec do momentu aż zmięknie. Jeśli będzie zbyt długo w piekarniku to pęknie i się rozpadnie. Oregano dodajemy wg własnego smaku. Mięso należy mocno doprawić solą i pieprzem gdyż w połączeniu z dynią (po upieczeniu) smak przypraw znacznie osłabnie. Jeśli nie jedzą dzieci to można dodatkowo doprawić ostrą papryką.

Komentarze

Podobne przepisy