Dynia pieczona z białą kiełbasą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Szybko, smacznie i na każdą kieszeń- takie jest właśnie to danie. Pieczone warzywa w towarzystwie soczystej, ciepłej kiełbaski smakują pysznie.
Tym oto daniem zachęcam do wykorzystanie dyni w codziennych posiłkach.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    • 400 gram dyni (waga po obraniu),
    • 1 czerwona papryka,
    • 4 białe kiełbaski wieprzowe, parzone,
    • Olej,
    • Sól do smaku,
    • Świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku,
    • Świeża gałązka rozmarynu,
    • Łyżka posiekanej natki pietruszki,
    • Majeranek

Dynia pieczona z białą kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowane warzywa 1. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.
    Dynię kroimy w kostkę i wykładamy na dno naczynia. Paprykę oczyszczamy i także kroimy w kostkę. Paprykową kostką posypujemy dynię. Tak przygotowane warzywa oprószamy solą i pieprzem do smaku. Całość posypujemy igiełkami rozmarynu.
  • przed pieczeniem 2. Białe kiełbaski nacinamy pod skosem. Tak przygotowane wykładamy na warzywa. Ich wierzch posypujemy majerankiem. Całość dodatkowo posypujemy natką pietruszki. Danie wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 50 minut w 180°C.
    Gotowe kiełbaski wyjmujemy i podajemy w towarzystwie upieczonych warzyw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy