Dyniowa granola

0 (0 ocen)

Jesienna wersja wszystkim dobrze znanej zdrowej i pożywnej granoli.

Składniki:


  • 1 szklanka* płatków owsianych
    2 łyżki otrębów żytnich
    1 łyżka siemienia lnianego
    1 łyżka sezamu
    3 łyżki ziaren słonecznika
    3 łyżki pestek dyni
    3 łyżki puree z dyni
    2 łyżki brązowego cukru
    garść rodzynek (opcjonalnie)
    100 g ulubionych mieszanych orzechów (włoskie, laskowe, nerkowce, migdały)

Dyniowa granola - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać płatki owsiane, otręby żytnie, siemię lniane, sezam, pestki dyni, ziarna słonecznika i cukier. Wszystko wymieszać a następnie połączyć z puree z dyni.
    Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a na papier wyłożyć naszą mieszankę płatków i ziaren. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 30-40 minut w 150 stopniach, mieszając co 5 minut, by wszystkie składniki równomiernie się upiekły.
    Upieczoną i wystudzoną granolę połączyć z rodzynkami i orzechami.
    Gotową granolę przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku lub metalowej puszce.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy