Dyniowe crumble z imbirem i goździkami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Dyniowe crumble najlepiej smakuje na ciepło, choć ostygnięte też jest bardzo smaczne. Aromat korzennych przypraw sprawia, że tak przyrządzonej dyni nie sposób się oprzeć.

  • 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • (około 4-5 porcji)
    450-500g dyni (po obraniu)
    3-4 łyżki soku z cytryny
    2 łyżki miodu (płaskie)
    1 łyżka starego imbiru
    3 goździki
    Kruszonka:
    50g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych
    40g mąki pszennej
    10g pestek z dyni
    50g cukru
    1/3 łyżeczki cynamonu
    7-8 łyżek oleju/stopionego masła
    Opcjonalnie:
    pestki z dyni
    starta skórka z cytryny i pomarańczy

Dyniowe crumble z imbirem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotować dynię.
    Obraną dynię pokroić w kostkę i przełożyć do garnuszka z odrobiną wody.
    Dodać miód, sok z cytryny, imbir oraz goździki.
    Całość wymieszać i poddusić na małym ogniu przez około 5 minut.
    Przygotować kruszonkę.
    Płatki z pestkami z dyni zmielić w blenderze lub młynku do mielenia kawy, a następnie połączyć z cukrem oraz mąką.
    Dodać olej i wszystko razem wyrobić do momentu powstania grudkowatej kruszonki.
    Dynię przełożyć do formy, posypać kruszoną oraz opcjonalnie pestkami, skórką z cytryny i pomarańczy.
    Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut w 190 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy