Dyniowe crumble najlepiej smakuje na ciepło, choć ostygnięte też jest bardzo smaczne. Aromat korzennych przypraw sprawia, że tak przyrządzonej dyni nie sposób się oprzeć.
40 min
Dla 4 osób
Składniki:
(około 4-5 porcji)
450-500g dyni (po obraniu)
3-4 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu (płaskie)
1 łyżka starego imbiru
3 goździki
Kruszonka:
50g płatków owsianych/żytnich/orkiszowych
40g mąki pszennej
10g pestek z dyni
50g cukru
1/3 łyżeczki cynamonu
7-8 łyżek oleju/stopionego masła
Opcjonalnie:
pestki z dyni
starta skórka z cytryny i pomarańczy
Dyniowe crumble z imbirem i goździkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować dynię.
Obraną dynię pokroić w kostkę i przełożyć do garnuszka z odrobiną wody.
Dodać miód, sok z cytryny, imbir oraz goździki.
Całość wymieszać i poddusić na małym ogniu przez około 5 minut.
Przygotować kruszonkę.
Płatki z pestkami z dyni zmielić w blenderze lub młynku do mielenia kawy, a następnie połączyć z cukrem oraz mąką.
Dodać olej i wszystko razem wyrobić do momentu powstania grudkowatej kruszonki.
Dynię przełożyć do formy, posypać kruszoną oraz opcjonalnie pestkami, skórką z cytryny i pomarańczy.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 minut w 190 stopniach.
Komentarze