Dyniowe racuchy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Placuszki z tartej na grubych oczkach dyni gotowe w zaledwie 30 minut. Moim zdaniem najlepiej smakują z dżemem borówkowym lub kwaśną śmietaną i cukrem.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 50-60 dag dyni,
    10 dag mąki,
    1 jajko,
    sól, pieprz do smaku,
    olej do smażenia.

Dyniowe racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać ze skóry, wyciągnąć pestki, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Startą dynię dokładnie wymieszać z mąką i jajkiem, dodać do smaku sól i pieprz. Masa jest gęsta.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej, kłaść łyżką niewielkie placuszki i smażyć z obu stron na złoty kolor.

Komentarze

Podobne przepisy