Racuchy dyniowe żytnie

0 (0 ocen)

Dobre na śniadanie i obiad. Na kolację w sumie też ;)

Składniki:

  • 400g dyni
    1/2 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej
    3 jajka
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    dodatkowo: olej rzepakowy do smażenia
    opcjonalnie: śmietana czy cukier puder

Racuchy dyniowe żytnie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy do niej olej rzepakowy, proszek do pieczenia, mąkę i żółtka. Miksujemy wszystko.
    Białka z solą ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do ciasta dyniowego. Delikatnie łączymy przy pomocy łyżki.
    Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Ciasto nakładamy łyżką, formując racuchy. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
    Podajemy ze śmietaną, lub posypane cukrem pudrem.

Porady

Uwaga: jeśli chcemy placuszki na słodko, do ciasta możemy dodać cukier puder.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy