Dyniowe racuchy na słodko

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Sezonowe dyniowe placki. Wychodzą smaczne i wilgotne. Świetnie pasuje do nich zarówno cukier puder, jak i sos jogurtowy lub miód.

  • 20 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -300 g obranej dyni
    -2 szkl. mąki pszennej
    -1 jajko
    -1/2 szkl. mleka
    -4 łyżki oleju
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    -cukier do obsypania dyni
    -cynamon
    -imbir
    -olej do smażenia
    -cukier puder lub słodki sos do podania

Dyniowe racuchy na słodko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię ugotować na parze do momentu kiedy będzie miękka, ale jędrna. Połowę dyni pokroić w małe kawałki i prószyć cukrem, a drugą połowę zblendować na purre.
    W misce umieścić mąkę, jajko, olej, mleko, proszek do pieczenia i purre z dyni. Doprawić według uznania cynamonem i imbirem. Całość zmiksować. Ciasto powinno być gęstsze niż naleśnikowe. W razie czego można dodać trochę mąki lub mleka. Dodać pokrojoną w kostkę dynię i całość wymieszać.
    Smażyć na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Podawać posypane cukrem pudrem, miodem lub słodkim sosem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy