Dyniowe risotto

0 (0 ocen)

Danie jednogarnkowe, aromatyczne i bardzo rozgrzewające.

Składniki:

  • ( na 3-4 porcje )

    2 łyżki oleju do smażenia

    1 średnia cebula

    2 ząbki czosnku

    350 g mielonego mięsa

    1 łyżeczka kurkumy

    1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

    po 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej papryk i czerwonej słodkiej papryki

    100 g ryżu

    3 szklanki bulionu

    2 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni

    600 g świeżych pomidorów lub 1 puszka pomidorów

    natka pietruszki do podania

Dyniowe risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Dodajemy mięso mielone i smażymy. Dodajemy przyprawy. Następnie wsypujemy suchy ryż i podsmażamy kilka chwil. Do garnka wlewamy ciepły bulion. Nakrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu ok. 10 minut. Następnie dodajemy pokrojoną dynię oraz pomidory bez skóry. Dusimy kolejne 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Gotowe risotto podajemy ze świeżą natką pietruszki .

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy